De kunst van het geven

Periodiek schenken

Met een periodieke schenking aan het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft u fiscaal voordeel. Dat komt door de Geefwet uit 2012, die het mogelijk maakt om voordeliger te schenken. De schenking wordt gedaan in gelijke periodieke uitkeringen gedurende tenminste vijf jaar. U steunt hiermee het Cultuurfonds structureel.

Hoe werkt het?

  • U krijgt een deel van uw gift terug van de fiscus. Dit biedt u de mogelijkheid een hoger bedrag aan het Cultuurfonds te schenken terwijl uw netto donatie gelijk blijft. Deze vorm van schenken is fiscaal geheel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.  U kunt uw fiscale voordeel berekenen met de rekenmodule.
  • U kunt kiezen aan welk deel van ons werkterrein u uw gift ten goede wilt laten komen. In overleg kan ook gekozen worden voor een specifieke doelstelling.
  • Vanaf 1 januari 2014 kan een gever periodieke schenkingen aan een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling)  ook vastleggen met een onderhandse schenkingsovereenkomst. Om voor aftrekbaarheid in aanmerking te komen moet de schenking voor vijf jaar of langer te worden vastgelegd. Het Cultuurfonds adviseert bij periodieke schenkingen vanaf € 5.000 per jaar een schenking bij notariële akte.  
  • Periodiek schenken kan vanaf € 100 per jaar. Bedragen onder de €100 kunt u doneren. Neem voor meer informatie over periodieke schenking contact met ons op.

  • Download hier de schenkingsovereenkomst voor periodiek schenken met fiscaal voordeel.

De mogelijkheden:

Een schenking ter ondersteuning van een deelgebied
Wanneer u een specifiek werkterrein van het Cultuurfonds wilt ondersteunen, dan kan dat. Hiervoor gelden dezelfde fiscale voorwaarden. De deelgebieden zijn Beeldende Kunst, Theater, Wetenschap/Beurzen voor jong talent, Geschiedenis en Letteren, Muziek,  Monumentenzorg en Natuur.

Een schenking in de vorm van een CultuurFonds op Naam
Dit is een speciale vorm van schenken en nalaten die door het Prins Bernhard Cultuurfonds in Nederland is geïntroduceerd. U bepaalt uw eigen doelstelling binnen de statutaire doelstelling van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de naam van het fonds. Kijk voor meer informatie in het menu CultuurFonds op Naam.

Een schenking aan een bestaand CultuurFonds op Naam
Misschien spreekt de doelstelling van een bestaand CultuurFonds op Naam u aan: u kunt daar vanaf € 1.000 aan schenken. Uw gift komt geheel ten goede aan de doelstelling van het betreffende Fonds op Naam en is, afhankelijk van het bedrag, fiscaal aftrekbaar.

Bedrijfsgiften
Bedrijven hebben de mogelijkheid hun giften te verrekenen binnen de vennootschapsbelasting. Het totaal aan aftrekbare giften door een onderneming mag vanaf 2012, in plaats van de tot dan geldende 10 %, liefst 50% van de fiscale winst bedragen, met een maximum van € 100.000. Voor de vennootschapsbelasting geldt binnen de Geefwet een multiplier van 50%, tot een maximum van € 5.000 per jaar. Er kan maximaal € 2.500 extra in aftrek worden gebracht. Bedrijven die hun gift een specifieke bestemming willen geven kunnen uiteraard met ons contact opnemen.

Geen schenkbelasting
Vanwege de culturele ANBI-status zijn schenkingen aan het Prins Bernhard Cultuurfonds geheel vrijgesteld van schenkbelasting. Dankzij deze fiscale vrijstelling kan uw schenking geheel ten goede komen aan de activiteiten die het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt.

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten
Klim op het dak van de Sint-Jan

Een Wonderlijke Klim

Een unieke belevenis: wandelen door de dakgoten van de Sint-Jan in Den Bosch. Op 25 meter hoogte genieten van bijzondere beelden, eeuwenoude architectuur én Bekijk project
Masterclass Metropole Academy en een jubileumconcert

70 Jaar Metropole Orkest

Masterclass Metropole Academy en een jubileumconcert Bekijk project
Educatie

Markant Apeldoorn - Manifestatie Cultuur bij je buur

Cultuur bij je buur. Tussen de schuifdeuren, in de tuin, de sportkantine of het verzorgingstehuis. Overal, behalve op reguliere podia. Bekijk project

Eise Eisinga Planetarium verwondert...

Het Prins Bernhard Cultuurfonds draagt bij aan de herinrichting en uitbreiding van het oudste werkende planetarium ter wereld. Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws