Brabant Bokaal
De Brabant Bokaal is een eerbetoon aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. Jaarlijks worden maximaal drie personen met de Brabant Bokaal onderscheiden.
Aukje Nieuwenhuijze, John Maes en Ger van den Oetelaar ontvangen op maandag 14 oktober aanstaande de Brabant Bokalen 2024. De onderscheiding van het Cultuurfonds Noord-Brabant, die al sinds 2008 bestaat, gaat ieder jaar naar personen of vrijwilligers die zich op meer dan bijzondere wijze inzetten voor cultuur en natuur in de provincie.
Aukje Nieuwenhuijze (Waalwijk) ontvangt de Brabant Bokaal voor haar grote inspanningen voor amateur musical- en theaterproducties voor kinderen, jongeren en volwassenen in Waalwijk en omgeving. Als regisseur, choreograaf en coördinator bij de Musicalgroepen De Notenkrakers, Djemm! en M-workx is zij de drijvende kracht achter vele voorstellingen.
John Maes (Tilburg) krijgt de onderscheiding voor zijn gedrevenheid en tomeloze inzet als initiatiefnemer, organisator en motivator van poppodium Heyhoef Backstage. Hij heeft daarmee de muzikale diversiteit in Tilburg en de regio bevorderd en lokale talenten ondersteund. Inmiddels heeft Backstage een gerespecteerde status verworven onder de Nederlandse poppodia.
Ger van den Oetelaar (Liempde) wordt geëerd voor zijn vele publicaties en grote verdiensten voor de bescherming en ontwikkeling van het cultuur- en natuurlandschap in Noord-Brabant en ver daarbuiten. Zijn inzet als publicist en bestuurder is tomeloos. Met initiatief, volharding en pragmatisme weet hij al decennia zijn stempel te drukken op natuur en erfgoed in Noord-Brabant.
Aukje Nieuwenhuijze
John Maes
Ger van den Oetelaar
Draag iemand voor
Wil je iemand voordragen voor de Brabant Bokaal 2025? Dat kan tot en met 1 mei 2025.
Laureaten
De laureaten waren de afgelopen jaren:
Hendrik van der Aalst (Eersel) ontvangt de Brabant Bokaal voor zijn jarenlange vasthoudende en veelzijdige inzet voor het Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel. Als vrijwillige conservator is hij sinds jaar en dag het boegbeeld van het museum. Hij staat de zakelijk leider en het bestuur met raad en daad bij en begeleidt jonge professionals uit het vak.
Penny Klamer-Suppers (Oss) krijgt de onderscheiding voor haar grote en bijzondere bijdrage aan het popmuziek- en festivalklimaat in Oss en omgeving. Sinds de jaren tachtig is zij initiatiefneemster en drijvende kracht achter diverse grote muziekevenementen in Oss, waaronder PopOss, Blues Touch en Muze Misse, waar naast bekende artiesten ook regionaal talent een podium krijgt.
Piet de Jongh (Waalwijk) wordt geëerd voor zijn vele publicaties, grote kennis van zaken en enorme inzet voor cultuurhistorie en natuurbehoud in onder andere de Westelijke Langstraat en Het Groene Woud. Hij zet zich al meer dan 40 jaar in voor het behoud van de natuur in zijn regio, onder meer als voorzitter van de natuurvereniging IVN-De Waerdman en bij de inrichting van het Natura 2000 gebied van de polders tussen Waspik en Waalwijk.
Dorien Eggink & Paul Hagenaars (Breda) voor de inspirerende wijze waarop zij zich inzetten voor niet-conventionele, experimentele kunst in het algemeen en het BUT-filmfestival in Breda in het bijzonder. Het is hun levenswerk om deze culturele uitingen op te sporen en aan het publiek te tonen, zowel in Breda als ver daarbuiten. Ook slagen zij erin om veel verbindingen te maken tussen kunstenaars en filmmakers onderling.
Jan van Hoof (Meierijstad) voor zijn bijzondere bijdrage aan ontwikkeling van de kunst- en cultuursector in Meierijstad. Met grote drive en enthousiasme realiseert hij bijzondere activiteiten op het brede terrein van theater, muziek, beeldende kunst, literatuur en festival.
Willem Peters (Uden) voor zijn bevlogen en tomeloze inzet voor het behoud en herstel van natuur, landschap en erfgoed in Oost-Brabant. Zijn werkzaamheden verricht hij veelal samen met diverse partners. Al decennialang bekleedt Willem een groot aantal vrijwilligersfuncties in al deze disciplines waarbij hij als geen ander de brug weet te slaan tussen beleid en uitvoering.
Jacques Rovers voor zijn grote bijdrage aan het in kaart brengen van de ontwikkeling van de flora en vegetatie in de regio West-Brabant en zijn inspirerende overdracht van deze kennis.
Liesbeth Schreuder voor haar grote, gepassioneerde inzet voor de beeldende kunst in Eindhoven en omgeving.
Jan van Eijck voor zijn jarenlange verdiensten voor en vele publicaties over de historie en het cultureel erfgoed van Brabant, en Goirle in het bijzonder.Pieter van den Broek voor zijn jarenlange inzet en passie voor de muziek in al haar facetten en voor zijn inspirerende spilfunctie in muziekeducatie.
Ineke Strouken voor haar gedreven, vasthoudende en langdurige inzet voor het Brabants Immaterieel Erfgoed. Door haar bijdrage is de maatschappelijke relevantie van levend erfgoed op de kaart gezet.
Tony Vaessen voor zijn bijzonder indrukwekkende bijdrage aan het Gildewezen in Brabant en ver daarbuiten.
Charlotte Landsheer voor haar ongelofelijke inzet en passie voor het keramische ambacht dat zij vol compassie en menselijkheid uitvoert. Ze is internationaal schatbewaarder van de keramiek en maakt met haar mensen ‘aardewerk boordevol liefde’.
Willfred van der Kloet voor zijn grote verdiensten en veelzijdige toewijding voor de amateurkunst en voor zijn spilfunctie binnen het verenigingsleven van de blaasmuziek in Noord-Brabant.
Aat Rietveld voor zijn grote bijdrage aan natuurbehoud in het algemeen en de leefomgeving van de bij in het bijzonder. Zijn inspanningen voor bijen, imkers en bijenhouderijen zijn van grote betekenis voor onze provincie en ver daarbuiten.
Ans Buys voor haar onvermoeibare inzet en gedrevenheid voor cultuureducatie in Brabant en ver daarbuiten en voor haar bestuurlijke werkzaamheden voor tal van culturele instellingen.
Gerard van Esch voor zijn jarenlange vasthoudende en inspirerende inspanningen voor behoud en zinvolle herbestemming van uniek onvervangbaar cultureel en natuurlijk erfgoed. Door zijn inzet zijn de Langstraatregio en het spoorwegtracé rondom ’s-Hertogenbosch binnen Europa op de kaart gezet.
Mark Kapteijns voor zijn belangrijke bijdrage aan het natuurbewustzijn in Brabant. Met zijn natuurfilms van uitzonderlijke kwaliteit vergroot hij het besef dat de natuur beschermd moet worden.
Anna Uitde Haag voor haar grote verdiensten voor het vak van cabaretier in Brabant en Nederland. Haar niet aflatende inzet en aanhoudende stroom van activiteiten om cabaret en kleinkunst op een hoger plan te tillen, resulteerde in de hbo-accreditatie van de Koningstheateracademie; de eerste cabaret opleiding in Nederland op hbo-niveau.
Harry Verhoeven voor zijn tomeloze en veelzijdige inzet en ambassadeurschap voor de klassieke ambachten, de ambachtsman en de kunst in het algemeen en voor zijn initiatief en inspirerende inspanningen voor ’t Techniekhuys in Veldhoven in het bijzonder.
Peter-Louis Vrijdag voor zijn inspirerende rol als oprichter van het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard, voor zijn bevlogen en tomeloze inzet voor dit museum gedurende vele jaren en voor zijn rol als moderne mecenas.
Gerard en Corrie van Beurden voor hun enthousiasmerende en tomeloze inzet voor Landgoed het Broeck in Raamsdonk waar zorg voor erfgoed, cultuur en natuur op unieke wijze samen komen.
Peter Dictus voor zijn grote en bijzondere bijdrage aan hoogwaardige en culturele activiteiten op het gebied van amateur- en professionele podiumkunsten. Als theatermaker, lied- en toneeltekstschrijver en initiator van interdisciplinaire projecten is hij een verbinder pur sang.
Cor Swanenberg voor zijn grote bijdrage aan behoud en versterking van de Brabantse taal-en muziekcultuur. Als liedjesmaker, verteller, redacteur, schrijver en zanger heeft hij zijn kwaliteiten en energie in dienst gesteld van de Brabantse cultuur.
Wim Daniels voor zijn bijzondere verbondenheid met Brabant: als taalliefhebber, schrijver en voordrachtkunstenaar is hij boegbeeld, promotor en ambassadeur voor Brabant.
Wies van Leeuwen voor zijn gedreven, vasthoudende en langdurige inzet voor behoud en ontwikkeling van erfgoed in het algemeen en voor religieus erfgoed uit de 19e en 20e eeuw in het bijzonder.
Willem de Weert voor zijn enthousiasmerende en tomeloze inzet voor natuurbehoud en voor zijn grote verdiensten voor de Brabantse Wal.
Cees de Gast voor zijn vele historische publicaties en grote verdiensten voor de cultuurhistorische geschiedenis van het Land van Heusden en Altena.
Lilian Grootswagers voor haar jarenlange inspanningen voor het behoud van religieus erfgoed met name in Noord-Brabant.
Harry van der Loo voor zijn bevlogen, tomeloze en enthousiasmerende inzet voor het vernieuwen en herstructureren van het Klok & Peel Museum.
Frans Bakermans voor zijn grote inzet en passie als voorzitter van de Brabantsedag die onder zijn leiding is uitgegroeid tot een groots cultureel grensoverschrijdend evenement.
Ido Cranen voor zijn jarenlange enthousiasmerende en originele spilfunctie binnen Vereniging Ecologisch Leef en Teeltwijzen Gemert en de boeiende voordracht van al zijn kennis.
Jos van der Ven voor zijn vasthoudende en inspirerende inspanningen voor cultuur in het algemeen en de Stichting Archeologie, Bouwhistorie en Cultuur in ’s-Hertogenbosch in het bijzonder.
Johan Brosens voor zijn tomeloze inzet en passie voor de amateurkunst in al haar facetten.
Marius Grutters voor zijn enthousiasmerende inzet voor natuurbehoud en cultureel erfgoed.
Jan Verspaget voor zijn inzet om als mecenas kunst en cultuur voor een breed publiek toegankelijk te maken.
Harry Peeters voor zijn gedrevenheid en tomeloze inzet als artistiek en zakelijk leider van het Erasmusfestival Brabant dat uitgroeide tot een hoogstaand cultureel evenement.
Fred Quik voor zijn jarenlange inspirerende spilfunctie in het culturele leven van Bergen op Zoom en zijn bijzondere verdiensten voor de Stichting Facilitair Bedrijf.
Rob de Vrind voor zijn enthousiasmerende inzet en meervoudige inspanningen voor historisch natuurbehoud en cultuurhistorie in ’s-Hertogenbosch en omgeving.
Pien Storm van Leeuwen–Hoogland voor de unieke en inspirerende wijze waarop zij in uiteenlopende projecten geschiedenis, poëzie, muziek, beeldende kunst, natuur en monumenten met elkaar verbindt.
Jo Timmermans voor zijn gedrevenheid en inzet voor cultuur in brede zin en voor zijn creatieve en enthousiasmerende aanpak bij de realisering van het Jheromius Bosch Art Center.
Theo Wouters voor zijn jarenlange spilfunctie in het muzikale en culturele leven van Etten-Leur en zijn bijzondere verdiensten voor de amateurkunst in de provincie.
Jac Biemans voor zijn enorme inzet, grote kennis van zaken en vele publicaties voor de heemkundekring in Cranendonck en daarbuiten.
Puck Böhm voor de zorgvuldige wijze waarop zij een aantal beeldbepalende panden in Willemstad restaureerde en vervolgens belangeloos beschikbaar stelde voor de gemeenschap.
Paul Spapens voor de aansprekende en vernieuwende manier waarop hij de Brabantse geschiedenis en volkscultuur onder de aandacht van een breed publiek brengt.
Ton Biemans voor zijn vele inspanningen voor amateurtheaterproducties in WestBrabant. Soms als speler, meestal als schrijver en regisseur.
Bert van Leijsen voor zijn grote inzet voor het Weverijmuseum, Kasteel Geldrop, de Brigidakerk, de harmonie, het gilde en culturele festivals in Geldrop.
Frits Speetjens stond aan de wieg van Omroep Brabant, het Scryption en het Monumentenfonds Brabantse Schuttersgilden. Ook nam hij met succes het initiatief voor twee bijzondere leerstoelen: ‘Cultuur in Brabant’ en ‘Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant’.